Nowe Studium Uniwersytetu Łódzkiego i Akademii Wina

Szanowni Państwo,

mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w studium wiedzy o winie –  Universitas Vini 2015, które w Łodzi proponują wspólnie Uniwersytet Łódzki oraz Akademia Wina.

Studium jest przeznaczone dla wszystkich zainteresowanych tematyką wina i chcących zdobyć lub pogłębić wiedzę o nim. Program obejmuje przede wszystkim praktyczne zagadnienia dotyczące m.in. doboru wina do potraw, czytania etykiet, zakładania piwniczek, zasad przechowywania i testowania win czy winnego savoir-vivre’u, ale także upraw i szczepów winorośli, regionów winiarskich, produkcji i typologii win, marketingu wina.

Studium jest odpowiedzią na potrzeby rynku – rozwój branży winiarskiej w Polsce, wzrost konsumpcji wina i znaczenia wiedzy o winie, zwłaszcza podczas spotkań biznesowych, ale i prywatnych. Zajęcia składać się będą z części teoretycznej i praktycznej, czyli wykładu oraz warsztatów –  testowania i oceny trunków – w ciągu 16 spotkań każdy uczestnik przetestuje około 150 win z całego świata. Przewidziane są również specjalistyczne warsztaty winiarskie m.in. w laboratorium chemicznym na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. Spotkania poprowadzi specjalista z Akademii Wina – Przemysław Kowalski oraz dr Krzysztof Prawicki z Wydz.Chemii UŁ. Universitas Vini to jedyne w Polsce studium, dzięki któremu będą Państwo w stanie, jako nieliczni, ewaluować wino „w ciemno”!

Seminaria – cykl 16 spotkań – odbywać się będą w piątki w Łodzi (Manufaktura), w godzinach 18:00-20:30, w okresie od 20 lutego do końca maja 2015r. W czerwcu opcjonalnie planowany jest kilkudniowy wyjazd enoturystyczny do najlepszych winnic w Europie. Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres e-mail: vini@uni.lodz.pl do 10 lutego 2015r.  Opłata 3.200 zł plus 23% VAT. Pierwsze zajęcia oraz inauguracja studium planowana jest na 20.02.2015r.

 

Program studium Universitas Vini 2015

Termin: 20 lutego – koniec maja 2015r., pełny program Universitas Vini 2015 na www.vini.uni.lodz.pl

  1. Historia wina na świecie
  2. Fizjologia smaku. Podstawy zaawansowanych technik oceny wina „w ciemno”
  3. Champagne vs Cava.
  4. Chemia Wina
  5. Chemia Wina (laboratorium)
  6. Podstawowe szczepy win białych
  7. Podstawowe szczepy win czerwonych
  8. Wina słodkie i wzmacniane – metody produkcji
  9. Regiony produkcji wina we Francji
  10. Regiony produkcji wina we Włoszech
  11. Regiony produkcji wina w Hiszpanii i Portugali
  12. Niemcy, Austria i Szwajcaria
  13. Ameryka. USA, Meksyk, Chile, Argentyna, Brazylia, Urugwaj.
  14. Australia, Nowa Zelandia i RPA
  15. Warsztaty oceny wina „w ciemno”. Testowanie i ocena 6 win.
  16. Dobór win do potraw. Warsztaty wina i serów. Marketing wina.

Informacja:  www.vini.uni.lodz.pl  e-mail: vini@uni.lodz.pl

Koordynatorzy: Ewa Postolska tel. kom. 508 390 708, tel. 42 635 4981, Maria Głowacka tel. kom. 669 5617 10   tel. 42 635 49 84 / Centrum Innowacji – Akcelerator Technologii Fundacja Uniwersytetu Łódzkiego, lub Przemysław Kowalski tel. kom. 795 802 795  p.kowalski@akademiawina.com / Akademia Wina